erfgoedobject

Villa Ter Heynsloo

bouwkundig element
ID
47646
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47646

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Ter Heynsloo
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Ter Heynsloo
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voorheen zogenaamd Ter Heynsloo. Villa volgens bouwvergunning van 1930 en kadasterarchief gebouwd in opdracht van nijveraar Jan Danneels door aannemer E. Heene. Villa in cottagestijl in mooi aangelegde tuin, vermoedelijk naar ontwerp van H. De Schrijver (Sint-Amandsberg), volgens bewaard plan van 1934, oorspronkelijk hek verdwenen door onteigening bij de verbreding van de baan aan de straatkant. Twee bouwlagen hoog, vierkant volume met aan elke zijde uitsprongen van erkers en trap; opgetrokken van oranjebaksteen en afgedekt met pannendak met dakkapellen. Typerende geveluitsprongen met erkers en gevelaflijning met pseudo-vakwerk, verwijzend naar de cottagestijl. Rechthoekige muuropeningen met bewaard witgeschilderd schrijnwerk met kleine roedeverdeling. Achtergevel, uitgebouwd als puntgevel, met afdak voor de achterdeur op de westelijke hoek, erker over twee bouwlagen en bovenvensters met afgekante hoeken. In oostelijke zijgevel ingemetseld reliëf van beeldhouwer Canneel, met voorstelling van vier meisjes naar verluidt van 1937 door de toenmalige eigenaar vrederechter Butaeye.


Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa Ter Heynsloo [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47646 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.