Brouwerswoning

Gemeente Lebbeke

• Inventarisatie Lebbeke (geografische inventarisatie: 01-09-2000 - 31-07-2001).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Brouwershuis

Typologiebrouwerswoningen
Dateringvóór WO I

Beschrijving

Brouwershuis van de voormalige brouwerij De Witte, volgens het kadasterarchief opgericht in 1903 door brouwer Oscar De Witte-Buyle. Bakstenen dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met asymmetrische opstand met breed linker zijrisaliet en deur in de tweede travee. Verzorgd parement van rode en witte baksteen op een plint van hardsteenplaten. Getoogde vensters op arduinen dorpels, op de bovenverdieping verbonden tot kordon, witgeschilderde bakstenen lekdrempelversieringen en sluitstenen. Getoogde deur met bovenlicht en bewaard schrijnwerk.

Bron: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Bogaert, Chris & Verbeeck, Mieke