erfgoedobject

Traditioneel diephuis

bouwkundig element
ID
4766
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4766

Juridische gevolgen

Beschrijving

Traditioneel diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), uit de eerste helft van de 17de eeuw. Samen met het aanpalende diephuis en twee achterhuizen, maakt het pand deel uit van een wooncomplex met binnenplaats. De restauratie en renovatie in opdracht van Jeanine en Gerrit Kreveld (Amsterdam, 1919-Alsemberg, 2005), naar een ontwerp door de architecten bOb Van Reeth en Danie Staut (Architekten Werkgroep) uit 1976-1979, werd uitgevoerd in 1982-1984. De meest opmerkelijke nieuwbouwingreep zijn de vier ronde, uit betonsteen gemetselde trapkokers van ongelijke hoogte met een bekroning uit staal en glas op de binnenplaats. Twee aan twee gekoppeld ontsluiten zij de vier woonunits, samengesteld uit woningen van uiteenlopend type.

De gecementeerde trapgevel van acht treden met een overhoeks topstuk, is opgetrokken in bak- en zandsteenbouw met speklagen en kwartholle negblokken, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Regelmatig ordonnantieschema opgebouwd uit verkleinende registers van vroegere kruiskozijnen, aangepast tot rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempel. De tweeledige geveltop wordt in het eerste register geopend door een drielicht, samengesteld uit een rondboogluik tussen rechthoekige zijlichten; een rechthoekig luik doorbreekt de topgeleding. Achtergevel: gecementeerde trapgevel van zeven treden.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 18#58771, 18#60094 en 18#61794.
  • DE KOONING, M., AWG & DE BACKER, C. 1987: A.W.G., bOb van Reeth, Marc Van Bortel, Mica Franck, Geert Driesen, Antwerpen en Wommelgem,.15-18.
  • VAN GERREWEY C., VERSCHAFFEL B. & CLEPPE B. 2013: bOb Van Reeth architect, Brussel, 88-89.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Traditioneel diephuis

  • Is deel van
    Zwartzustersstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel diephuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4766 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.