erfgoedobject

Traditioneel diephuis

bouwkundig element
ID
4767
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4767

Juridische gevolgen

Beschrijving

Traditioneel diephuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), voorheen door een vermoedelijk recentere gevelsteen gedateerd 1642. Samen met het aanpalende diephuis en twee achterhuizen, maakt het pand deel uit van een wooncomplex met binnenplaats. De restauratie en renovatie in opdracht van Jeanine en Gerrit Kreveld (Amsterdam, 1919-Alsemberg, 2005), naar een ontwerp door de architecten bOb Van Reeth en Danie Staut (Architekten Werkgroep) uit 1976-1979, werd uitgevoerd in 1982-1984. De meest opmerkelijke nieuwbouwingreep zijn de vier ronde, uit betonsteen gemetselde trapkokers van ongelijke hoogte met een bekroning uit staal en glas op de binnenplaats. Twee aan twee gekoppeld ontsluiten zij de vier woonunits, samengesteld uit woningen van uiteenlopend type.

De gecementeerde trapgevel van zeven treden met een overhoeks topstuk, is opgetrokken in bak- en zandsteenbouw met speklagen en kwartholle negblokken, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. De rondboogdoorgang naar de binnenplaats is afgesloten door een metalen poort. Deze vervangt de vroegere, klassieke, houten winkelpui, aangebracht door de heer L. Verberne in 1866. Verder regelmatig ordonnantieschema opgebouwd uit verkleinende registers van vroegere kruiskozijnen, aangepast tot rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempel. De eenledige geveltop wordt geopend door een rondboogluik. Achtergevel: gecementeerde trapgevel van zes treden.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 18#58771, 18#60094, 18#61794 en 1866#277.
  • DE KOONING, M., AWG & DE BACKER, C. 1987: A.W.G., bOb van Reeth, Marc Van Bortel, Mica Franck, Geert Driesen, Antwerpen en Wommelgem,.15-18.
  • VAN GERREWEY C., VERSCHAFFEL B. & CLEPPE B. 2013: bOb Van Reeth architect, Brussel, 88-89.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Traditioneel diephuis

  • Is deel van
    Zwartzustersstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Traditioneel diephuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4767 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.