Vrije Basisschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vrije Basisschool

Beschrijving

Vrije basisschool, gesticht als meisjesschool door de zusters van Onze-Lieve-Vrouw Presentatie van Sint-Niklaas in 1841 naast hun klooster, in 1844 aangenomen door de gemeente en in 1873 overgenomen door de zusters van Sint-Vincentius à Paulo van Opwijk. Volgens het kadasterarchief vanaf 1879 regelmatig uitgebreid, onder meer in 1884, 1898 en 1903 en een nieuwe straatvleugel tijdens het interbellum. Huidige straatvleugel van veertien traveeën en twee bouwlagen, deels onder schilddak, gebouwd in 1928. Typisch functionele baksteenbouw geritmeerd door spaarvelden waarin brede vensters met roedeverdeling, arduinen dorpels en witte betonnen lateien gevat zijn, poorten in tweede en achtste travee. Rondboognis met beeldje van Sint-Vincentius achter glas in de tiende travee.

• DAUWE J., Oud Lebbeke, Lebbeke, 1973, nr. 41.
  • PIETERS L., Lebbeke, Beelden uit het verleden, Lebbeke, 1999, p. 55.