Klooster

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klooster

Beschrijving

Voormalig klooster van de zusters van Onze-Lieve-Vrouw Presentatie van Sint-Niklaas, in 1873 overgenomen door de zusters van Sint-Vincentius à Paulo van Opwijk. In 2001 door de zusters verlaten, vandaag onthaaltehuis "De poort" en vzw " 't Dak". Kern van de huidige aan de straat palende vleugel van twaalf traveeën en twee bouwlagen onder laaghellend zadeldak, is een woning van oorspronkelijk vijf traveeën, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1837 door burgemeester L. Stobbelaers, vandaag zevende tot elfde travee, met behouden rechthoekige deuromlijsting met pilasters en kroonlijst. In 1860 in bezit van pastoor De Vos en uitgebreid met een vleugel rechts van het klooster. Heden eenvormige gecementeerde en geschilderde lijstgevel met schijnvoegen en witgeschilderde speklagen, rechthoekige vensters op arduinen dorpels.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke