erfgoedobject

Brouwerswoning

bouwkundig element
ID
47681
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47681

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwershuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Brouwershuis en voormalige brouwerij, ingeplant op het oude tracé van de steenweg, tussen de steenweg en de Kapellekensbaan.

Een bestaande woning, vermoedelijk opklimmend tot de 17de eeuw, werd in 1824 verkocht aan J. Moens, stoffenfabrikant, die de toestemming krijgt om er een bierbrouwerij op te richten. In 1851 wordt deze verkocht aan J. Blancquaert-Cooreman, die volgens het kadasterarchief in hetzelfde jaar nog de brouwerij uitbreidde, een rosmolen oprichtte en ruime stallen en een azijnstokerij bijbouwde palend aan de Kapellekensbaan. In 1890 wordt het brouwershuis door de weduwe Blancquaert uitgebreid. Bij de overname door de zoon Raymond in 1892 wordt de brouwerij gedeeltelijk gereconstrueerd. In 1923 is de brouwerij gekend onder de naam "d'Hollander-Blancquaert" en nadien onder "Gebroeders d’Hollander". In 1962 wordt de brouwerij stopgezet en omgevormd tot bierdepot.

Brouwershuis, diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddak, in kern vermoedelijk opklimmend tot de 17de eeuw met aangepaste midden 19de–eeuwse neoclassicistische voorgevel. Toegangspoort met doorrit in aanpalend rechter brouwerijgebouw.

Gepleisterde en geschilderde voorgevel, begrensd door hoekkettingen en horizontaal gemarkeerd door een geprofileerde puilijst, cordonlijsten en een eenvoudig hoofdgestel met houten kroonlijst. Rechthoekige omlijste vensters met behouden schrijnwerk. Korfboogvormige toegangspoort in vlakke omlijsting met imposten, sluitsteen en geprofileerde waterlijst; behouden dubbele paneeldeur. Ingangsdeur links in de doorrit: neoclassicistische beglaasde dubbele paneeldeur met fraaie ijzeren vulling. Links ervan ovale, in een zandstenen omlijsting gevatte muurschildering met voorstelling van Cambrinus.

Deels vrijstaande geschilderde bakstenen zijgevels met bewaarde oude ankers met kram en krul, plint in zandsteenblokken en een rechthoekig bovenvenster met sponning en duimen, wijzend op de oude kern. Overstekende houten kroonlijst op uitgesneden daklijstconsoles. Gecementeerde verankerde achterpuntgevel met rechthoekige benedenvensters met uitgewerkte houten rolluikkasten, rechthoekige bovenvensters en korfboogvormige zolderluiken.

Interieur met dwarsgang en trappenhuis in neoclassicistische stijl en latere mozaïekvloer. Twee salons aan de straat met stucplafonds met gestucte moerbalken en geprofileerde lijsten, 19de–eeuwse marmeren schouwen en tegeltapijtvloer.

Achterbouw van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, naar verluidt vroegere weverij, vandaag met keuken en pomphuis met betegelde wanden met landschapstaferelen.

Rechts van het poortgebouw, brouwerijgebouw met twee bouwlagen onder zadeldak aan de straat en recenter bakstenen en betonnen gebouw met drie bouwlagen en plat dak erachter. Deels bewaarde infrastructuur zoals de ketels, waterreservoir op zolder en elektrische motor.

In de tuin, voormalige rosmolen, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1851. Gewit bakstenen gebouw op vierkante plattegrond onder tentdak (roofing) en hoge poort vooraan.

Achteraan, bakstenen stallen, schuur en azijnstokerij, volgens het kadasterarchief opgericht in 1861, laatstgenoemde binnenin overwelfd met troggewelven op gietijzeren zuilen. Rechts achteraan, grote ommuurde moestuin, palend aan de Kapellekensbaan.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het brouwerijgebouw en de bijhorende bijgebouwen en rosmolen werden gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Enkel de brouwerswoning is bewaard.

  • Informatie verkregen van de intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst Schelde-Durme (23 maart 2021). 
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Brouwerswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47681 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.