Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Woning en bedrijfsgebouw, volgens het kadasterarchief opgericht in 1934 door Fr. Lenaert – Veekoopman (zie gevelopschrift), voorzien van een voortuin, afgesloten door een hekwerk op lage bakstenen muurtjes.

Goed bewaarde vrijstaande art-decowoning van drie traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak met centrale dakkapel. Opgetrokken uit gele baksteen in verzorgd metselwerk met diepe horizontale voegen, op een plint van arduinplaten. Plastische voorgevel met centraal gemarkeerde deurtravee met portaal onder rechts afgerond balkon met typische buisleuning; dubbele deur met beglaasde panelen. Rechts halfronde plantenbak in arduin. Links, erkervormig uitgewerkte venstertravee met afgeronde linker hoek en loggia op de bovenverdieping. Rechter venstertravee met om de hoek doorlopende brede vensters; bewaard schrijnwerk op de begane grond.

Rechts van de oprit, haaks op de straat ingeplant bakstenen bedrijfsgebouw met decoratief uitgewerkte blinde voorpuntgevel met huisnaam in gecementeerde art-decoletters en overhoekse gemetselde middenpilaster, puntgevel met imitatievakwerkstijlen en gemetselde plantenbak onderaan.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke