erfgoedobject

Oorlogsmonument

bouwkundig element
ID
47697
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47697

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsmonument
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Plaats en omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

In het midden van het dorpsplein, voor de pastorie ingeplant imposant arduinen monument voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog met bekronend bronzen beeld omgeven door een ligusterhaag, beplanting en aan arduinen sokkel met bolornamenten, naar ontwerp van architect Jules Van den Hende en beeldhouwer Geo Verbanck, van 1921. Inhuldiging op 31 juli 1921.

Centrale trap en vierkante sokkel met opschrift: "De Gemeente Lebbeke aan haar zonen gestorven voor 't Vaderland", met naamlijsten van de slachtoffers van 1914-1918 en 1940-1945. Bekronend bronzen beeld van een engel met gespreide armen van de Gentse beeldhouwer Geo Verbanck. Links en rechts van de sokkel, arduinen platen met namen en sokkels met zittende kindjes, eveneens uitgevoerd door Geo Verbanck.

 • DAUWE J. 1973: Oud Lebbeke, Dendermonde, nummer 65.
 • DEMEY A. 1995: Geo Verbanck, beeldhouwer, Gent, 31.
 • PIETERS L. 1999: Lebbeke, Beelden uit het verleden, Lebbeke, 6, 20.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties

 • Is deel van
  Grote Plaats

 • Is deel van
  Grote Plaats en omgeving


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Oorlogsmonument [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47697 (Geraadpleegd op )