Oorlogsmonument

Gemeente Lebbeke

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Oorlogsmonument

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Plaats en omgeving

Typologieoorlogsmonumenten
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

In het midden van het dorpsplein, voor de pastorie ingeplant imposant arduinen monument voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog met bekronend bronzen beeld omgeven door een ligusterhaag, beplanting en aan arduinen sokkel met bolornamenten, naar ontwerp van architect Jules Van den Hende en beeldhouwer Geo Verbanck, van 1921. Inhuldiging op 31 juli 1921.

Centrale trap en vierkante sokkel met opschrift: "De Gemeente Lebbeke aan haar zonen gestorven voor 't Vaderland", met naamlijsten van de slachters van 1914-1918 en 1940-1945. Bekronend bronzen beeld van een engel met gespreide armen van de Gentse beeldhouwer Geo Verbanck. Links en rechts van de sokkel, arduinen platen met namen en sokkels met zittende kindjes, eveneens uitgevoerd door Geo Verbanck.

• DAUWE J. 1973: Oud Lebbeke, Dendermonde, nummer 65.
  • DEMEY A. 1995: Geo Verbanck, beeldhouwer, Gent, 31.
  • PIETERS L. 1999: Lebbeke, Beelden uit het verleden, Lebbeke, 6, 20.

Bron: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Bogaert, Chris & Verbeeck, Mieke