Gemeentehuis Lebbeke

Beschrijving

Neoclassicistisch gebouw, ingeplant aan de zuidzijde van het in 1870 nieuw aangelegde dorpsplein, geflankeerd door identieke herbergen. Imposant symmetrisch opgetrokken gebouw met één en twee bouwlagen boven een souterrain met gemarkeerd hoofdvolume voorafgegaan door een statig bordes, volgens bewaard plan van 1874 door architect Eduard Bouwens uit Dendermonde, uitgevoerd door aannemer van Heddegem uit Zottegem. Inhuldiging op 17 juni 1877.

Gepleisterde en geschilderde voorgevel met afgevlakte bossage voor de hoekblokken van het souterrain met verwerking van arduin voor de bordestrap en cordonlijst. Gemarkeerd middenrisaliet van drie traveeën en twee bouwlagen met kolossale gegroefde Korinthische pilasters op sokkels die een klassiek hoofdgestel met gelede architraaf, fries met trigliefen en een houten kroon- en tandlijst op klossen ondersteunen. Middelste travee bekroond door een driehoekig fronton met jaartal 1878 geflankeerd door voluten. Het hoofdvolume is afgedekt door een leien schilddak in plaats van het, op het ontwerpplan voorziene mansardedak. Bel-etage met centrale toegang vooraf gegaan door een dubbele bordestrap van arduin, met balusterleuningen en twee hoekpostamenten met bekronende lantaarns. Getoogde deur tussen geblokte pilasters in het midden. Rechthoekige deur en vensters in geprofileerde omlijsting met oren en bekronende waterlijst; dubbele, beglaasde deur, bekronend verguld sluitstuk met gemeentewapen. Bovenste verdieping met vierkante omlijste vensters.

Zijvleugels met één brede travee met gekoppelde getoogde keldervensters en spaarveld met omlijst tweelicht met balusterborstwering en deelzuiltje met composietkapiteel op de bel-etage; bekronend hoofdgestel en laaghellend zadeldak.

De bel-etage van het hoofdvolume wordt volledig ingenomen door één vierkante, helder verlichte ruimte, namelijk de raadzaal, ondersteund door twee Ionische zuilen en twee pijlers in het midden die verbonden zijn door steekbogen. Wapenschilden tussen vergulde lauriertakken sieren de zwikken. Het plafond is onderverdeeld in negen vakken door gestucte balken, ondersteund door de zuilen en pijlers en rijkelijk versierd met omlopende lijsten. De rechter travee vooraan werd afgesloten door een muur. Vensters vooraan met voorzetraampjes in glas in lood met ingewerkte wapenschildjes.

• DAUWE J. 1973; Oud Lebbeke, Lebbeke, nummers 2, 34.
  • DEVOS P. 1982: De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen, Gent, 546-548.