erfgoedobject

Café Gemeentehuis

bouwkundig element
ID
47699
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47699

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café Gemeentehuis
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Plaats en omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds 20-06-1984

Beschrijving

Op de oude rooilijn ingeplant burgerhuis, volgens het kadasterarchief met oude kern, begin 19de eeuw in bezit van brouwer E. Wesemael, volgens het kadasterarchief in 1865 gesplitst in twee woningen en in 1875 achteraan uitgebreid tot zijn huidige vorm. Aangepaste cafépui uit het interbellum.

Rijhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met behouden gepleisterde en geschilderde bovenverdieping met rechthoekige vensters met 19de-eeuws schrijnwerk, gevat in platte banden die doorlopen over de penanten en bekronende waterlijsten. Begane grond met betegelde hoekpenanten met zwarte en groene faiencetegels en drieledige houten pui met centrale deur en vensters met kleurrijk gevlamd glas in de bovenlichten.


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties

 • Is deel van
  Grote Plaats

 • Is deel van
  Grote Plaats en omgeving


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Café Gemeentehuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47699 (Geraadpleegd op 23-06-2021)