erfgoedobject

Herberg La Fontaine

bouwkundig element
ID: 47704   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47704

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Plaats en omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds 20-06-1984

Beschrijving

Hoekpand links van het gemeentehuis, oorspronkelijk herberg "La Fontaine- Estaminet", samen met het gemeentehuis en herberg De Lelie, rechts ervan ontworpen als neoclassicistisch ensemble in 1875.

De herberg "La Fontaine", estaminet bij C. Heyndricx-Stassijns (confer oude prentbriefkaarten) kwam er ter vervanging van de oude herberg "De Fontein", gesloopt in 1873 voor de aanleg van het plein. Gepleisterde en geschilderde voorgevel van vier travee├źn en twee bouwlagen, horizontaal gemarkeerd door een geprofileerde pui- en daklijst en houten kroonlijst. Eenvoudige rechthoekige deuren en vensters, op de begane grond vergroot en voorzien van bovenlichten met gekleurd gestructureerd glas uit begin 20ste eeuw; bovenvensters met behouden schrijnwerk. Zijgevel met rechthoekig venster met uitgewerkte houten rolluikkast.

Tegen de bakstenen tuinmuur werd in 1998 door de heemkring Lebbeke en het gemeentebestuur Lebbeke een arduinen gedenkplaat aangebracht voor de 200ste verjaardag van de Boerenkrijg confer tekst: "Aan de vrijwilligers uit het kanton Lebbeke die van hieruit op 23 oktober 1798 vertrokken om te vechten in de Boerenkrijg tegen de Franse bezetter".

 • PIETERS L. 1999: Lebbeke, Beelden uit het verleden, Lebbeke, 6.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs : Bogaert, Chris, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties

 • Is deel van
  Grote Plaats
  Grote Plaats (Lebbeke)

 • Is deel van
  Grote Plaats en omgeving
  Brusselsesteenweg, Dendermondsesteenweg, Grote Plaats, Kerkplein, Kerkstraat, Onze-Lieve-Vrouwstr...

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Herberg La Fontaine [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47704 (Geraadpleegd op 22-05-2019)