Parochiekerk Heilige Joannes-Maria Vianney

Beschrijving

Eerste noodkerk voor de wijk Heizijde opgericht op initiatief van pastoor J. Goethals in een oude legerbarak, ingezegend op 6 mei 1956. Oprichting van een afzonderlijke parochie Heizijde volgens Koninklijk Besluit van 21 november 1964 met E.H. Frans Verberckmoes als eerste pastoor. Noodkerk afgebrand op 29 mei 1968. Eerstesteenlegging van de nieuwe parochiekerk op 22 oktober 1967 door Monseignieur Van Peteghem, bisschop van Gent naar plannen van architect Eugène De Witte (Wetteren) van 1961-1965, uitgevoerd door aannemer Coppens uit Overmeire. Inwijding op 11 mei 1969.

Modern kerkgebouw met vrijstaande campanile met uurwerk op het zuidwesten aan de straat en achterin gelegen gebedsruimte, opgetrokken uit beton met bakstenen parement en onder schuin afhellend en vooraan overstekend plat dak. Gevelhoge vensters in de zijgevels.

Zeer helder interieur met schuinhellend plafond met planchettes. Eenvoudige altaartafel op verhoog met vijf treden vooraan.

Mobilair. Beeldhouwwerk: Jezus aan het kruis (zonder kruishout), door Zuster Christina (Dendermonde), ijzer, circa 1969.Doopvont in steen door Reniers, (Aarschot), en brons deksel door Zuster Christina (Dendermonde), circa 1969.

• Vlaams Ministerie van Ruimtelijke Ordening, Wonen en Onroerend Erfgoed, Agentschap Ruimtelijke Ordening Vlaanderen, Ruimtelijke Ordening Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • DAUWE J., Oud Lebbeke, Lebbeke, 1973, nummer 82.
  • PIETERS L., Lebbeke, Beelden uit het verleden, Lebbeke, 1999, p. 44-46.
  • VERSCHRAEGEN H., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, provincie Oost-Vlaanderen, Kanton Dendermonde, Brussel, 1982, p. 74-75.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke