erfgoedobject

Burgerhuis en haarsnijderij Hofmans

bouwkundig element
ID
47711
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47711

Juridische gevolgen

Beschrijving

Woning en "Haarsnijderij Hofmans", volgens het kadasterarchief gedeeltelijk herbouwd in 1921-22 als woning en vellenfabriek door F. Hofmans-Saelmans op de plaats van de vroegere kippenkwekerij. Aan de straat palend vrijstaand burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, opgetrokken uit baksteen op gecementeerde plint. Dubbelhuis met getoogde deur en vensters onder gestreepte ontlastingsboogjes en waterlijst, op arduinen dorpels. Deur in hardstenen omlijsting op neuten, ijzeren deur met beglaasde paneel en bovenlicht. Horizontaliserende puilijst en aflijnende boogfries onder de houten kroonlijst. In achterbouw, aansluitende burelen van oorspronkelijk twee en nu drie bouwlagen en plat dak, oude werkplaatsen met twee bouwlagen en zadeldak, met verankerde zijgevel met lisenen en bedrijfsgebouwen uitgebreid in 1934 en 1935 onder sheddaken achteraan.


Bron     : BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke
Datum  :
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis en haarsnijderij Hofmans [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47711 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.