Teksten van Sint-Jozefskring

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4772

Sint-Jozefskring ()

Pand van de voormalige Sint-Jozefskring (zie opschrift), een in 1872 opgerichte katholieke arbeidersvereniging. Architect Frans Claes die in 1895 het ontwerp in neotraditionele stijl tekende, was in Antwerpen vermoedelijk actief van begin jaren 1880 tot omstreeks 1905. Hij liet een bescheiden, veeleer conventioneel oeuvre na, overwegend in neoclassicistische stijl.

De bouwaanvraag werd ingediend door Edmond Jules Victor Batkin (Antwerpen, 1836-Antwerpen, 1917) en Ferdinand Van de Velden, begunstigers van de Sint-Jozefskring. Batkin, notaris en katholiek politicus, zetelde voor de Meetingpartij in de Antwerpse provincieraad en gemeenteraad, en was in 1891 medestichter en later voorzitter van de krant Gazet van Antwerpen.

Gebouw in de rij van twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. Lijstgevel van baksteen verlevendigd met natuursteen. Linker travee uitgewerkt als risaliet, boven de daklijst uitlopend in een puntgevel; brede segmentboogpoort in geprofileerde zandstenen omlijsting.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1895#732.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sint-Jozefskring [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195609 (geraadpleegd op ).


Poortgebouw ()

Poortgebouw van de voormalige Sint-Jozefskring (zie opschrift). Twee traveeën brede neogotische gevel van baksteen verlevendigd met natuursteen. Linker travee uitgewerkt als risaliet, boven de daklijst uitlopend in een puntgevel; brede segmentboogpoort in geprofileerde zandstenen omlijsting.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sint-Jozefskring [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4772 (geraadpleegd op ).