erfgoedobject

Broederschool

bouwkundig element
ID
47735
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47735

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Broederschool
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Broederschool
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige broederschool, vandaag Heilige Maagdcollege. In 1897 werd onder impuls van pastoor E. Crombé een overeenkomst gesloten met de broeders van Onze-lieve-Vrouw van Lourdes-Oostakker voor de oprichting van een lagere school. De school met zes klassen en een schoolhuis werd geopend op 4 oktober 1897 door priester J. De Cuyper. Volgens het kadasterarchief werd de parallelle vleugel achteraan gebouwd in 1900 als klooster. In 1980 verlieten de broeders Lebbeke.

Straatvleugel van dertien traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, opgetrokken uit rode en bruine baksteen, vandaag met een voortuinstrook afgesloten door een lage bakstenen voet en pijlertjes verbonden door een buisleuning. Sterk geritmeerd lijstgevel met negen identieke traveeën met twee risalieten en spaarvelden gescheiden door bakstenen pilasters met lijstkapiteel; sierankers op de penanten en zwikken. Risalieten in de derde en achtste en travee met op de bovenverdieping een rondboognis onder waterlijstje met Onze-Lieve-Vrouwebeeld en Heilig Hart. Drie rechter traveeën, voormalig schoolhuis met iets afwijkende ordonnantie met deurrisaliet en bredere en hogere spaarvelden met rechthoekige venstertjes bovenaan; nieuwe deur. Getoogde vensters met kleine roedeverdeling, op arduinen dorpels en baksteenfries in het schoolgedeelte, onder waterlijstje in de rechter traveeën.

  • DAUWE J., Oud Lebbeke, Lebbeke, 1973, nr. 43.
  • PIETERS L., Lebbeke, Beelden uit het verleden, Lebbeke, 1999, p. 53.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Broederschool [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47735 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.