erfgoedobject

Vrije Vak- en Beroepsschool

bouwkundig element
ID
47741
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47741

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige Vrije Vak- en Beroepsschool, vandaag JOC, het jeugdontmoetingscentrum van de gemeente. Volgens het kadasterarchief gebouwd in 1926, volgens literatuur ontworpen door aannemer-architect Edmond Van den Heule, oprichter en leraar van de Vakschool.

Aan de straat palend gebouw met voorgevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder plat dak met rechts aanleunende rondboogdoorgang met bekronend paneel. Opgetrokken uit baksteen op een hardstenen plint, verticaal gemarkeerd door pilasters en spaarvelden waarin brede getoogde vensters met roedeverdeling gevat zijn. Rechts, smallere deurtravee met rechthoekige deur in bakstenen omlijsting met arduinen waterlijst en getoogd bovenlicht. Vrijstaande zijgevels, nu uitziend op Flor Hofmanslaan en de doorgang achter de poort, met links gecementeerde gevel met gemeentewapen en één getoogd venster en drie bakstenen traveeën , identiek aan de voorgevel. Toegevoegde ijzeren brandtrap naar de bovenverdieping. De rechter zijgevel heeft dezelfde ordonnantie met pilasters en spaarvelden als de voorgevel.

  • VERMEIREN A. Bij de kaft, Kasteel van Pierre De Naeyer, in Heemkring Lebbeke, XIV, 4, 2002, p. 97.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Vrije Vak- en Beroepsschool [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47741 (Geraadpleegd op )