Rij arbeiderswoningen en café

Beschrijving

Rij arbeiderswoningen in zijn geheel gebouwd in 1911 door de brouwerij Du Bois voor haar personeel, nummer 49 voorheen café "Vieux Temps" met behouden pui in imitatievakwerkbouw. Kleurrijke bakstenen gevelwand met twee bouwlagen en doorlopend zadeldak, onderbroken door drie puntgevels met nokbekroning of met behouden houten schoorstukken (nummer 49). Enkel- en dubbelhuizen, soms met gekoppelde deuren (nummers 53 en 55) in één korfboognis en verschillende ordonnantie en speelse venstervormen zoals bij nummer 57 met één groot halfrond venster of nummer 59 met gekoppelde rondboogvensters in één omlijste korfboognis en verzorgd schrijnwerk. Nummer 51. Dubbelhuis opvallend door het overvloedig gebruik van witte baksteen voor speklagen, ontlastingsbogen en paneeltjes op de borstweringen en het behouden witgeschilderd schrijnwerk met kleine roedeverdeling onderaan en in de bovenlichten.

• VERMEIREN A., Vieux Temps, in Heemkring Lebbeke, XIII, 3, 2001, p. 91.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke