erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
47745
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47745

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Heden semigesloten hoeve met aan de straat palende stallen en haaks ingeplant boerenhuis, wagenhuis en schuur gegroepeerd rondom een vierkant, deels verhard erf met centraal bloemenperk. Volgens het kadasterarchief werd de hoeve met losstaande bestanddelen nieuw gebouwd in 1834 met een vrijstaand boerenhuis ten oosten en stallen ten noorden aan de straat. In 1865 wordt de schuur en het in L-vorm aangebouwde wagenhuis gebouwd en de stallen aan de oostzijde vergroot. Zijn huidige haast gesloten vorm kreeg de hoeve in 1928 door het toebouwen van de noordoosthoek.

Boerenwoning van oorspronkelijk vijf, nu zeven traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak. Verankerde baksteenbouw met knipvoegen op een gecementeerde plint, aan de erfgevel afgewerkt met een geprofileerde gepleisterde daklijst. Rechthoekige vensters met arduinen dorpels en lateien. Bewaard schrijnwerk en luiken. Rechthoekige deur in geprofileerde, grijsgeschilderde arduinen omlijsting op neuten; nieuwe beglaasde deur met bovenlicht.

Ten noorden, aan de straat palende bakstenen stallen onder pannen zadeldak, aan de erfzijde deels overstekend op schoorstukken en voorzien van rechthoekige deuren met hengsels en houten lateien. Pomp onder het afdak. Ten zuiden, bakstenen dwarsschuur onder golfplaten zadeldak met twee poorten in voor- en achtergevel. Ten westen aansluitende lagere vleugel, geopend naar het erf, voorzien voor berging van de werktuigen.


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47745 (Geraadpleegd op 09-03-2021)