Processiehuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Lebbeke
Deelgemeente Lebbeke
Straat Onze-Lieve-Vrouwstraat
Locatie Onze-Lieve-Vrouwstraat zonder nummer, Lebbeke (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Lebbeke (adrescontroles: 25-04-2008 - 28-04-2008).
  • Inventarisatie Lebbeke (geografische inventarisatie: 01-09-2000 - 31-07-2001).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Processiehuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Processiehuis

Deze bescherming is geldig sinds 12-12-2002.

Beknopte karakterisering

Typologieopslagplaatsen
Stijlneogotiek
Dateringvóór WO I

Beschrijving

Neogotisch gebouw met voorpuntgevel aan de Onze-Lieve-Vrouwstraat en zijgevel uitziend op het hofje van Zeven Weeën, gebouwd door de gemeente in 1901 als berging voor het processiemateriaal.

Sinds de middeleeuwen is de devotie tot Onze-Lieve-Vrouw van Lebbeke, Troosteres der bedrukten, aanleiding geweest tot belangrijke bedevaarten. De legende over het ontstaan van de kerk in 1108 door de Twaalf Geslachten met de wonderbare hulp van Onze-Lieve-Vrouw was de hoeksteen van deze verering. 8 september, feest van Onze-Lieve-Vrouw Geboorte, is nog steeds de grote feestdag, zeker sinds de 14de eeuw gevierd met een processie, en kermis in de gemeente.

Vrijstaande bakstenen gebouw met één bouwlaag met de voorpuntgevel uitziend op de straat. De materiaalkeuze en sobere neogotische vormgeving werden duidelijk geïnspireerd door de stijl van het ertegenover liggende gebouw. De hoge oranjerode bakstenen puntgevel is afgewerkt met top- en schouderstukken voorzien van arduinen kraag- en dekstenen, gemarkeerd door een centrale Brugse travee met rechthoekige vleugeldeur onder arduinen latei op consooltjes, bekronend blind, eerder rondbogig boogveld met Y-tracering overlopend in een spitsbbogig boogveld, hier met zolderluik in plaats van een nis. Blinde zijtraveeën versierd met vrij diepe spaarvelden die ter hoogte van het zolderluik elk een kwartboog vormen. Zijgevel, uitziend op het hofje, doorbroken door een hoog spitsboogvenster met een ijzeren roedeverdeling. Een zadeldak met kunstleien dekt het geheel af.

Het interieur bestaat slechts uit één ruimte met zeer sobere afwerking en vlak plafond gestut door een moerbalk.

Bron: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Bogaert, Chris & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 2001

Relaties

maakt deel uit van Onze-Lieve-Vrouwstraat

Onze-Lieve-Vrouwstraat (Lebbeke)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.