erfgoedobject

Processiehuis

bouwkundig element
ID
47748
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47748

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als beschermd monument Processiehuis
  Deze bescherming is geldig sinds 12-12-2002

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Processiehuis
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Plaats en omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds 20-06-1984

Beschrijving

Neogotisch gebouw met voorpuntgevel aan de Onze-Lieve-Vrouwstraat en zijgevel uitziend op het hofje van Zeven Weeën, gebouwd door de gemeente in 1901 als berging voor het processiemateriaal.

Sinds de middeleeuwen is de devotie tot Onze-Lieve-Vrouw van Lebbeke, Troosteres der bedrukten, aanleiding geweest tot belangrijke bedevaarten. De legende over het ontstaan van de kerk in 1108 door de Twaalf Geslachten met de wonderbare hulp van Onze-Lieve-Vrouw was de hoeksteen van deze verering. 8 september, feest van Onze-Lieve-Vrouw Geboorte, is nog steeds de grote feestdag, zeker sinds de 14de eeuw gevierd met een processie, en kermis in de gemeente.

Vrijstaande bakstenen gebouw met één bouwlaag met de voorpuntgevel uitziend op de straat. De materiaalkeuze en sobere neogotische vormgeving werden duidelijk geïnspireerd door de stijl van het ertegenover liggende gebouw. De hoge oranjerode bakstenen puntgevel is afgewerkt met top- en schouderstukken voorzien van arduinen kraag- en dekstenen, gemarkeerd door een centrale Brugse travee met rechthoekige vleugeldeur onder arduinen latei op consooltjes, bekronend blind, eerder rondbogig boogveld met Y-tracering overlopend in een spitsbbogig boogveld, hier met zolderluik in plaats van een nis. Blinde zijtraveeën versierd met vrij diepe spaarvelden die ter hoogte van het zolderluik elk een kwartboog vormen. Zijgevel, uitziend op het hofje, doorbroken door een hoog spitsboogvenster met een ijzeren roedeverdeling. Een zadeldak met kunstleien dekt het geheel af.

Het interieur bestaat slechts uit één ruimte met zeer sobere afwerking en vlak plafond gestut door een moerbalk.


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties

 • Is deel van
  Grote Plaats en omgeving

 • Is deel van
  Onze-Lieve-Vrouwstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Processiehuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47748 (Geraadpleegd op 22-06-2021)