erfgoedobject

Processiehuis

bouwkundig element
ID
47748
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47748

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Processiehuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Processiehuis
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Grote Plaats en omgeving
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Plaats en omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Processiehuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Neogotisch gebouw met voorpuntgevel aan de Onze-Lieve-Vrouwstraat en zijgevel uitziend op het hofje van Zeven Weeën, gebouwd door de gemeente in 1901 als berging voor het processiemateriaal.

Sinds de middeleeuwen is de devotie tot Onze-Lieve-Vrouw van Lebbeke, Troosteres der bedrukten, aanleiding geweest tot belangrijke bedevaarten. De legende over het ontstaan van de kerk in 1108 door de Twaalf Geslachten met de wonderbare hulp van Onze-Lieve-Vrouw was de hoeksteen van deze verering. 8 september, feest van Onze-Lieve-Vrouw Geboorte, is nog steeds de grote feestdag, zeker sinds de 14de eeuw gevierd met een processie, en kermis in de gemeente.

Vrijstaande bakstenen gebouw met één bouwlaag met de voorpuntgevel uitziend op de straat. De materiaalkeuze en sobere neogotische vormgeving werden duidelijk geïnspireerd door de stijl van het ertegenover liggende gebouw. De hoge oranjerode bakstenen puntgevel is afgewerkt met top- en schouderstukken voorzien van arduinen kraag- en dekstenen, gemarkeerd door een centrale Brugse travee met rechthoekige vleugeldeur onder arduinen latei op consooltjes, bekronend blind, eerder rondbogig boogveld met Y-tracering overlopend in een spitsbbogig boogveld, hier met zolderluik in plaats van een nis. Blinde zijtraveeën versierd met vrij diepe spaarvelden die ter hoogte van het zolderluik elk een kwartboog vormen. Zijgevel, uitziend op het hofje, doorbroken door een hoog spitsboogvenster met een ijzeren roedeverdeling. Een zadeldak met kunstleien dekt het geheel af.

Het interieur bestaat slechts uit één ruimte met zeer sobere afwerking en vlak plafond gestut door een moerbalk.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Grote Plaats en omgeving

  • Is deel van
    Onze-Lieve-Vrouwstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Processiehuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47748 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.