erfgoedobject

Twee gekoppelde winkelhuizen in neotraditionele stijl

bouwkundig element
ID
4775
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4775

Juridische gevolgen

Beschrijving

Twee gekoppelde winkelhuizen in neotraditionele stijl gebouwd in opdracht van de gebroeders Storms, naar een ontwerp door de architect Frans Van Dijk uit 1881.

De tweewoonst Storms behoort tot het vroege oeuvre van Frans Van Dijk, die aan het begin van zijn loopbaan naam maakte als medeontwerper van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten aan de Leopold De Waelplaats. Omstreeks de eeuwwisseling deed hij zich opmerken met enkele van de meest opvallende huizengroepen in de wijk Zurenborg waaronder "Boudewijn met de IJzeren Arm" en "Scaldis" aan de Cogels-Osylei, en het imposante Grand Hôtel Métropole in de Leysstraat. Als een van de uitverkoren architecten van de Antwerpse elite, de financiële wereld en het bedrijfsleven, beoefende hij zijn carrière lang een monumentaal architectuuridioom van eclectische signatuur.

Dubbele rijwoning van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak waarin twee dakkapellen (leien). Bakstenen lijstgevel met schaars gebruik van natuursteen en sierankers. Houten kroonlijst op modillons, boven de middelste vensters doorbroken door puntgevel met vleugelstukken. Oorspronkelijk segmentboogvensters en -deuren, laatstgenoemde met tussendorpel op consooltjes, en puiramen in houten omlijsting. Gerenoveerd tot studio’s in 1986, op initiatief van de v.z.w. Wagenwiel met de steun van de Koning Boudewijnstichting en de Nationale Loterij (herdenkingsplaatje). Daarbij werd de begane grond opgesplitst tot twee niveaus, achter een volledig nieuwe pui.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1881#1350.
  • HUYBRECHS, J. 1994: Frans Van Dijk, Architect te Antwerpen, Antwerpen, 148-149.

Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  :
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Twee gekoppelde winkelhuizen in neotraditionele stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4775 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.