erfgoedobject

Heilige Kruiskapel

bouwkundig element
ID
47751
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47751

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilige Kruiskapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilige Kruiskapel
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Heilige Kruiskapel, ook Kapel Kruis ter Linden genoemd. Aan de oude steenweg Dendermonde-Brussel, op de driesprong met de oude Donkerstraat (vandaag Klein Antwerpenstraat) stond zeker van in de 16de eeuw een stenen kruis onder een Linde, in het "caert-boeck" van Lebbeke van 1664 opgetekend als "Cruys Linde" . Een gevelsteen op de kapel vermeldt: "Eert Christus Kruis/ g'hebt vrede in huis, 1524-1925" waarbij het jaartal 1524 mogelijk verwijst naar het jaartal dat op het oorspronkelijke arduinen kruis stond en waarvan de sokkel in de huidige kapel bewaard is. 1925 verwijst naar de oprichting of aanpassing van de huidige kapel.

Neogotische kapel van één travee met driezijdige sluiting onder leien zadeldak, opgetrokken uit baksteen met sobere verwerking van arduin voor plint, dekstenen en bekronend kruis. Voorpuntgevel met schouderstukken, brede spitsboogdeur met waaier in het bovenlicht en bekronende gevelsteen. Blinde zij- en koormuren met steunberen, afgewerkt met een dubbele muizentandfries.

Gepleisterd interieur met spitstongewelf, en nieuw houten kruisbeeld op de oude arduinen achtzijdige sokkel, geplaatst in 1991 uitgevoerd door Roger Vermeir.

  • DAUWE J., De Heilige-Kruisverering te Lebbeke (17de – 19de eeuw), Vijftig jaar Heilig-Kruisparochie te Lebbeke, Lebbeke, 1987, p. 2-6.
  • PIETERS L., Lebbeke, Beelden uit het verleden, Lebbeke, 1999, p. 40.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Heilige Kruiskapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47751 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.