erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
47752
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47752

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien), volgens het kadasterarchief volledig herbouwd in 1922 op de plaats van een vroegere woning, vernield in de Eerste Wereldoorlog. Dubbelhuis, opgetrokken uit baksteen op een plint van hardsteenplaten, op de bovenverdieping gemarkeerd door steekboogvormige spaarvelden en een aflijnende dubbele muizentandfries onder de kroonlijst. Rechthoekige deur en vensters onder I-lateien met rozetjes. Benedenvensters met schuiframen. Opmerkelijke witgeschilderde ijzeren deur met beglazing en decoratieve ijzeren vulling, in het bovenlicht met bloemenkorf. Bekronend ijzeren balkonhek met bladmotieven.


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001

Aanvullende informatie

De ijzeren deur met beglazing en decoratieve ijzeren vulling en het bekronend ijzeren balkonhek zijn verdwenen en de schuiframen werden vervangen door vaste ramen.

Auteurs : Jacobs, Els
Datum: 24-10-2019

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47752 (Geraadpleegd op 05-03-2021)