erfgoedobject

Molenaarswoning

bouwkundig element
ID
47753
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47753

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Molenaarswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Molenaarshuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalig molenaarshuis en site van de vroegere Heizijdemolen of Kasteelmolen, een stenen schors- en korenwindmolen, begin 19de eeuw in het bezit van de familie Van Langenhove. In 1848 huwt de dochter met P.F. De Naeyer die in 1850 op de site start met een magazijn voor lompenuitrafeling. De eerste machines worden aangedreven door de molen, sinds 1854 door een stoommachine in de molen. In 1861 komt de molen in bezit van de familie De Naeyer-Van Langenhove die hem liet slopen in 1894 in functie van de uitbreiding van de lompenfabriek.

Ver achterin gelegen woning van zeven traveeën en oorspronkelijk één en heden twee bouwlagen onder zadeldak, in kern opklimmend tot circa 1800. Verankerde gecementeerde voorgevel met schijnvoegen op een imitatiebreukstenen plint, rechthoekige deur en vensters, op de begane grond in vlakke arduinen omlijsting; twee rechter vensters met glas in lood. Rechter zijgevel met sporen van vlechtingen van het oorspronkelijke dak. Links van de gekasseide oprit, rest van de vroegere lompenfabriek volgens het kadasterarchief opgericht in 1866 met enkele bewaarde traveeën onder shetdaken, vandaag in ruïne.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Molenaarswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47753 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.