erfgoedobject

Semigesloten hoeve

bouwkundig element
ID
47766
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47766

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semigesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Grote hoeve van het semigesloten type met woonhuis, schuur en stallen gegroepeerd omheen een vierkant gekasseid binnenerf. Volgens het kadasterarchief begin 19de eeuw reeds in het bezit van de familie Van Assche, in zijn huidige vorm daterend van 1859. Vandaag ingeplant naast de in 1879 aangelegde spoorweg Dendermonde – Asse.

Ten noorden, boerenhuis van negen traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, op de tussendorpel van de deur gedateerd “1836”. Erfgevel met nieuw bakstenen parement en plint van arduinplaten, rechthoekige vensters met arduinen dorpels en lateien en vensters met schuiframen; bewaarde duimen van vroegere luiken. Behouden rechthoekige deur in vlakke arduinen omlijsting onder waterlijst, met gedateerde tussendorpel en bovenlicht met waaiervormige roeden. Tweede deur uiterst rechts met arduinen latei, houten tussendorpel en gelijkaardige waaier in het bovenlicht. Aflijnende houten kroonlijst op modillons onder het overstekende dakschild. Achtergevel in verzorgd metselwerk met knipvoegen, getraliede vensters met arduinen dorpels en lateien en rechthoekige deur in vlakke arduinen omlijsting; opkamervensters boven twee keldergaten in linker traveeën. Aflijnende getrapte bakstenen daklijst.

Interieur met centrale gang met hoge plint in witte faiencetegels afgewerkt met een tegelfries met bladmotieven en geprofileerde lijst, witte en zwarte geruite tegelvloer. Kamers links en rechts met ceramische tegelvloer met geometrische motieven, marmeren schouwmantel uit de jaren 1860 met betegelde binnenwand en bakstenen trap naar de opkamer.

Ten oosten, stallen en wagenhuis, volgens het kadasterarchief vernieuwd in 1859, opgetrokken uit baksteen onder pannen zadeldak. Erfgevel van zes traveeën geritmeerd door bakstenen pilasters met lijstkapiteel en steekboogvormige spaarvelden, doorbroken door staldeuren en venstertjes in de tweede en derde travee, met doorrit in de vierde en poort in de zesde travee.

Ten zuiden, aangepaste bakstenen dwarsschuur onder golfplaten dak. Vroeger poortgebouw aan de westzijde, naar verluidt afgebrand in 1947.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Semigesloten hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47766 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.