Burgerhuis en winkel in art-decostijl

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Art-decowoning en winkel, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1936, volgens een plintsteen naar ontwerp van architect L. De Coene.

Dubbelhuis van drie brede traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien) met centraal hoger oplopende travee met loggia geopend met halfcirkelvormige boog onder speelse bekroning. Opgetrokken uit oranjerode baksteen op een hoge plint van hardsteenplaten en verwerking van similibanden en beton. Intact behouden originele vormgeving en materialen. Begane grond met centrale dieper liggende deur met drie arduinen treden, geflankeerd door bakstenen pilasters met getrapte kapitelen, dubbele glas- en ijzeren deur, arduinen tussendorpel en bovenlicht met art-decoglas-in-lood met bloemenguirlande. Rechts tweeledige winkelpui met deur links en brede vitrine; bovenlichten met dezelfde glas-in-loodramen met bloemenguirlandes. Linker travee met gekoppelde vensters met dezelfde bovenlichten. Overstekende bovenverdieping met centrale erker geflankeerd door afgeronde balkons met buisleuningen, decoratief metselwerk op de borstwering van de erker. Alle vensters hebben dezelfde glas-in-loodramen in de bovenlichten. Centrale loggia met ijzeren leuning en rondboogvormig drielichtvenster. Zijtraveeën afgewerkt met een overstekende kroonlijst boven een getrapte baksteenfries en geblokte bakstenen panelen.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke