erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
47769
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47769

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Burgerwoning, sinds 1968 muziekacademie samen met rechts aanpalend pand, volgens het kadasterarchief nieuw gebouwd in 1921 door H. Van den Abeele, confiseur; met bedrijf achteraan.

Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen met gecementeerde neo-Lodewijk XVI-voorgevel op arduinen sokkel en poort met doorrit en schamppaaltjes in de rechter travee. Gemarkeerd deurrisaliet in afgevlakte bossage, met rechthoekige erker, nu balkon, op arduinen consoles boven de dubbele beglaasde paneeldeur met ijzeren vulling en bovenlicht; bekronend paneel met guirlandes. Deur met drie arduinen treden en voetenschrapers in de plint links en rechts. Begane grond verder horizontaal gelijnd door schijnvoegen en arduinen cordons ver hoogte van de dorpels; bovenverdieping met schijnvoegen. Aflijnend hoofdgestel met gelede architraaf, fries met lamberkijnen en houten kroon- en tandlijst. Rechthoekige vensters in vlakke of geriemde omlijsting met oren en dropmotief en sluitstukken, op de bovenverdieping met vrouwenhoofdjes en panelen op de borstwering. Benedenvensters met schuiframen en bewaard schrijnwerk. Bakstenen achtergevel en enkele vensters met glas in lood met florale motieven.

  • PIETERS L., Lebbeke, Beelden uit het verleden, Lebbeke, 1999, p. 16.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47769 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.