erfgoedobject

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 4777   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4777

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van Ch. Van Stappen, naar een ontwerp door Eugène Dieltiëns uit 1881. Het gebouw behoort tot de vroegste realisaties van de architect, wiens carrière begin jaren 1880 van start ging. Tijdens de laatste twee decennia van de 19de eeuw bracht hij een conventionele productie van voornamelijk burgerhuizen in neoclassicistische stijl tot stand. Vanaf de vroege jaren 1900 ontwierp de architect zowel in een eclectische stijl van klassieke of neo-Vlaamserenaissance-inspiratie, als in de beaux-artsstijl, met een decor ontleend aan régence en rococo.

Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een schilddak (nok loodrecht op straat). Horizontale ritmering door middel van sterk geprofileerde lijsten, kordons en uitspringende houten kroonlijst op klossen en tandlijst, licht verstek voor de sprong van het rechtse zijrisaliet. Rechthoekige vensters, gekoppeld op de derde bouwlaag. Verbouwde begane grond.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1881#43.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo, Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 2017


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4777 (Geraadpleegd op 06-04-2020)