Ensemble van dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ensemble van dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoningen

Beschrijving

Ensemble van zes woningen die de rechte hoek in de straat vormen met rijhuizen en een hoekhuis met winkelfunctie en typische afgeschuinde travee, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1932 door nijveraar F. Hofmans-D'Hollander op de plaats van een vroegere woning. Opgetrokken uit baksteen met verzorgde knikvoegen en decoratieve metselverbanden op een gecementeerde witgeschilderde plint, met twee bouwlagen onder doorlopende zadeldaken (kunstleien). Enkelhuizen van twee traveeën volgens repeterend schema, met deur en vensters met typische afgeschuinde bovenhoeken onder waterlijst, op arduinen dorpels en bakstenen panelen; deels bewaard origineel schrijnwerk. Gevelafwerking met bakstenen muizentandfries onder de houten kroonlijst op consoles die rusten op uitgewerkte bakstenen pilasters rustend op conlooltjes. Nummer 92 en 94-96 met vernieuwd voegwerk en winkelpuien op de begane grond.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke