Hoeve Hof van Ringoet

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof van Ringoet

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve, naar verluidt bekend als "Hof van Ringoet" en ook wel als "Pannenhoeve". Teruggaand op een oudere hofstede die al vermeld werd in de 16de eeuw: in 1577 "de honspanne" genaamd, in 1650 "de hondtspanne". Aangegeven op de Ferrariskaart (1771-1778). De jongere benaming "Hof van Ringoet" verwijst naar de nieuwe eigenaars die midden 19de eeuw op de familie Beeckman volgden. Volgens gegevens van het kadasterarchief werd de hoeve met U-vormige aanleg in deze periode van de opvolging uitgebreid en deels vernieuwd. Vergroting van landgebouw en toevoeging aan de straatkant van een nieuwe woning, als eigendom van J. Beeckman geregistreerd in 1858. In 1864 genoteerde reconstructie na brand, eigendom van burgemeester P.-J. Ringoet. Volgens mondelinge overlevering werd bij de brand van 1860 het dak van de woning vernield.

Schuin ten overstaan van de straat ingeplant boerenburgerhuis met driehoekig voortuintje. Langwerpig rechthoekig dubbelhuis van anderhalve bouwlaag en zeven traveeën breed afgedekt met zadeldak (kunstleien op het voorste dakschild sinds 1936, behouden pannen aan de erfzijde). Verankerde baksteenbouw met bij recente renovatiewerken enigszins gewijzigd buitenaanzicht. Voorgevel (noordoost) ontdaan van zijn bepleistering en op nieuwe plint. Hoge rechthoekige vensters met luikduimen vertonen een hardstenen latei en lekdrempel, doch van nieuw houtwerk voorzien. Typische halfronde zoldervensters, nu deels blinde in plaats van vroegere pseudo-vensters. De voordeur bewaart een geprofileerde hardstenen omlijsting op neuten. Aflijnende geprofileerde bakstenen daklijst. Verlaagde muuropeningen in de achtergevel. Tweedelige huiskelder met gedrukte tongewelven. Dubbele deur, tussen de brede gang en ruime achterliggende keuken, voorzien van waaier bovenlicht Verschillende neoclassicistisch getinte marmeren schouwmantels (tweede helft 19de eeuw) getuigen van het burgerlijke karakter van de woning.

In U-vorm achter de woning aansluitende lagere bedrijfsgebouwen rondom een ruim gekasseid erf. Toegangspoort links van de woning aan hoge rechthoekige bakstenen hekpijlers. Twee lange stalvleugels flankeren de vroegere dubbele dwarsschuur. Verankerde baksteenbouw onder snijdende pannen zadeldaken met een paar klimmende zolderlaadvensters. Gewitte bakstenen erfgevels op gepikte plint. Houten lateien boven de overblijvende oorspronkelijke staldeuren, -vensters en schuurpoort.

• BOVYN M., Denderbelle, in Oudheidkundige Kring van het Land van Dendermonde, Gedenkschriften 3e Reeks, Deel XVIII, 1969, p. 22, 94.
  • COOREMAN P. - SCHUDDINCK J., Denderbelle op foto’s en oude prentkaarten, Denderbelle, 2005, p. 56-57.
  • DE KIMPE F., De kronycken van de Heerlijkheid en de gemeente Denderbelle, Denderbelle, 2002, p. 26-27.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke