Café en zaal De Ster

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café en zaal De Ster

Beschrijving

Café met zaal genaamd "De Ster", als huis en herberg "de sterre" in het dorp vermeld in 1819, wellicht teruggaand op oudere gelijknamige herberg (zie vermelding "inde sterre" van 1638 en met naam aangegeven op kaart van 1765 door B. Peelman). Dorpsherberg gekenmerkt door zijn laag en breed bouwvolume, wellicht opklimmend tot begin 19de eeuw maar met veel jongere aanpassingen. Voorgevel in verankerde baksteenbouw afgelijnd door een getrapte daklijst. Rechthoekige muuropeningen met houten latei, vensters op hardstenen onderdorpel (rechts drie smallere vensters). Deur met posten van gesinterde baksteen en een getraceerd bovenlicht. Vernieuwd pannendak met toegevoegde dakkapellen, verbouwd interieur.

• Rijksarchief Gent, Fonds de Kerchove d’Exaerde, 102.
  • BOVYN M., Denderbelle, in Oudheidkundige Kring van het Land van Dendermonde, Gedenkschriften 3e Reeks, Deel XVIII, 1969, p. 104.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke