Herberg De Plesanten Hof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De Plesanten Hof

Beschrijving

Voormalige herberg genaamd "De Plaisanten Hof". Alleenstaand dorpshuis ten zuiden tegenover de dorpskerk van Denderbelle gelegen, gebouwd in 1837 (volgens kadasterarchief). Dubbelhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag, met rechts aansluitende poorttravee onder een doorlopend zadeldak (naar verluidt sinds de jaren 1980, voordien in de cementpannen gedateerd 1906 wellicht verwijzend naar een eerdere vervanging van de dakbedekking). Goed bewaarde verankerde en bepleisterde lijstgevel, wit geschilderd op een grijze plint. Rechthoekige benedenvensters met behouden houten kozijnen, luiken vervangen (nu kunststof). Deuropening voorheen met waaiervormig bovenlicht. Halfronde zoldervensters met bewaarde tracering, op cordonlijst. Aflijnende geprofileerde daklijst. Nog herkenbare vroegere binnenindeling met kelder en opkamer achter de grote aanvankelijk gelagkamer in de drie rechter traveeën.

• DE KIMPE F., De kronycken van de Heerlijkheid en de gemeente Denderbelle/em>, Denderbelle, 2002, p. 89.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke