Hoeve Hof ter Meys

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof ter Meys

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Voormalige hoeve genaamd "Hof ter Meys", als hoevenaam hier naar verluidt gebruikt van in 1982 (de benaming had vroeger betrekking op een verderop gelegen omgrachte hoeve "Motteken" genaamd. Gebouwd in 1867 ter vervanging van een bestaande hoeve links van een onbebouwd omgracht perceel (volgens kadasterarchief). De hardstenen gevelsteen in het boerenhuis rechts van de voordeur vertoont een inscriptie met het bouwjaar 1867 en de namen van de bouwheren, het echtpaar P.J. Hofman R. Dierickx. Aan de straat ingeplant boerenhuis met dubbelhuisopstand, één bouwlaag en vijf traveeën tellend onder pannen zadeldak. Verankerde bakstenen lijstgevel gekenmerkt door rechthoekige muuropeningen met eigentijds afgeronde bovenhoeken. Vensters met luiken en op hardstenen lekdorpel. Voordeur geaccentueerd door een hardstenen omlijsting en behouden paneeldeur; in het bovenlicht een voorstelling in gegraveerd glas van een boer ploegend met paard. Bepleisterde getrapte daklijst onder houten dakzool op een rij van fraai uitgesneden consoles. Linker zijpuntgevel met opkamervenster bij de achtergevelhoek; bezit in de geveltop twee rondbogige zoldervensters met bakstenen druiplijstje en typerende ramen met getraceerd bovenlicht.

Erftoegang links opzij van de woning afgesloten door een groen en wit geschilderd ijzeren hekken met slangmotief, aan ijzeren hekpijlers. De lange gekasseide oprit leidt tot aan de achterin gelegen schuur, een in de regio weinig voorkomend exemplaar van een langsschuur. Baksteenbouw onder kunstleien zadeldak, voor en achteraan voorzien van een schuurpoort met houten latei onder een korfboogveld met bakstenen druiplijst. In de voorpuntgevel vertoont het boogveld metselwerk in decoratief, gevlochten verband. Tweebeukige schuur met behouden gebint. Lage stallen links opzij ingeplant, voor de schuur; in de verankerde erfgevel voorzien van staldeuren met houten latei. De parallelle langere stalvleugel rechts, haaks achter de woning aanleunend, werd in 1938 deels herbouwd (verhoogd en vergroot).

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke