erfgoedobject

Gekoppelde burgerhuizen en bedrijfsgebouw

bouwkundig element
ID
47810
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47810

Juridische gevolgen

Beschrijving

Vrijstaand ensemble van twee gekoppelde burgerhuizen volgens spiegelbeeldschema gebouwd door een schrijnwerker en mulder van de familie Macharis in 1930 (gekadastreerd in 1933). Bakstenen enkelhuizen van twee traveeën met twee bouwlagen onder een pseudo-mansardedak (kunstleien). Lijstgevel van gele en oranje bakstenen op hardstenen plint. Aflijnende gewitte houten kroonlijst op modillons, gekornist boven de uitspringende smalle deurtraveeën op beide gevelhoeken. Rondbogige verdiepte muuropeningen, ingeschreven in spaarvelden en met ondiepe deurportieken. Het authentieke schrijnwerk van de deuren is bijzonder uitgewerkt met motieven in art-decostijl; evenals het ijzerwerk (deurklink, brievenbusklep en traliewerk van het deurlicht). Gedetailleerd uitgewerkte houten mansardevenstertjes.

Resterende bedrijfsgebouwen van de bijhorende vroegere maalderij en schrijnwerkerij onder meer op het achtererf. Links aan de straat gelegen half vrijstaand bedrijfsgebouw, zijdelings palend aan nummer 74. Volgens de literatuur een in 1928 opgericht maalderijgebouw. Bakstenen constructie met twee bouwlagen hoog voorgebouw onder pannen zadeldak. Typische geleding van de gevels door lisenen en industriële muuropeningen met I-lateien. Centraal dakvenster met zolderluik verdwenen.

  • COOREMAN P. - SCHUDDINCK J., Denderbelle op foto’s en oude prentkaarten, Denderbelle, 2005, p. 94-102.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gekoppelde burgerhuizen en bedrijfsgebouw [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47810 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.