Sint-Martinuskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Martinuskapel

Beschrijving

Sint-Martinuskapel. Wegkapel gebouwd in 1936 (ontwerp van A. Goossens) ter vervanging van de oude Sint-Martinuskapel die op de steenweg Aalst-Dendermonde gelegen was ter hoogte van Klein Gent. De oude Sint-Martinuskapel werd gesloopt naar aanleiding van verbredingswerken aan de steenweg in 1936. De oorsprong van de Sint-Martinuskapel klimt minstens tot de 16de eeuw (oudste vermelding kapel in 1577). Denderbelle kende van in de 16de een Sint-Martensommegang en de lokale verering leidde ook tot de oprichting van een confrerie, nu de gilde broederschap van Sint-Martinus.

Huidige Sint-Martinuskapel is een eenvoudige rechthoekige bakstenen constructie volgens het traditionele concept en met bescheiden neogotische reminiscenties. Leien zadeldak met ijzeren topkruisje boven de voorpuntgevel. Bij de herstellingswerken in 1984 werd in de spitsboog boven de kapeldeur een reliëf aangebracht met voorstelling van Sint-Martinus.

Het interieur bewaart tegen de achterwand boven het altaar een paar losse elementen afkomstig van het portiekaltaar (midden 18de eeuw) van de vroegere kapel waaronder een bekroning met alziend oog van God de Vader op een wolk in stralenkrans, twee gevleugelde engelenhoofdjes en guirlandes. Voorts een schilderij van een onbekend meester Sint-Martinus te paard met bedelaar voorstellend. Zwart en witte tegelvloer in dambordpatroon. Spitsbogige bepleisterde overwelving.

• BOVYN M., Denderbelle, in Oudheidkundige Kring van het Land van Dendermonde, Gedenkschriften 3e Reeks, Deel XVIII, 1969, p. 102.
  • DE ROP M.-UYTTERSPROT J., Sint-Maarten te Denderbelle, Denderbelle, 1984.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke