Gemeenteschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeenteschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schoolgebouw

Beschrijving

Oorspronkelijk een onderdeel van de gemeenteschool van Denderbelle, van schoollokaal gewijzigd in een eenzijdig bebouwd steegbeluik van zes huisjes, nu door samenvoeging gereduceerd tot vier. Teruggaand op de bredere achterste helft van de in 1867 op T-vormige plattegrond aan Dorp opgerichte gemeenteschool. Volgens archiefstukken naar ontwerpplan van 1862 opgemaakt door architect E. de Perre Montigny (Gent); de gemeenteschool omvatte een schoollokaal, speelplaats en onderwijzerswoning met bijhorende tuin. Nadat de gemeenteschool in 1927 wegens plaatsgebrek werd overgebracht naar ruimere schoolgebouwen (zie Visstraat) wijzigde de gemeente de bestemming van de in meerdere woningen (1927-1928). Constructie van anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak, met overeenkomstige kenmerken als de vroegere voorbouw aan Dorp. Baksteenbouw met knipvoegen op bepleisterde plint en horizontaal geleed door bepleisterde platte banden. Gevel bovenaan afgewerkt met een daklijst in decoratief bakstenen metselwerk Vrij smalle getoogde muuropeningen met merendeels vernieuwd houtwerk.

• Rijksarchief Gent, Provinciaal Archief Oost-Vlaanderen 1851-1870 (2786).
  • DE KIMPE F., De kronycken van de Heerlijkheid en de gemeente Denderbelle, Denderbelle, 2002, p. 64-71.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke