De Roose

Alternatieve naam In de Roose, De Roode Roose

• Herinventarisatie stad Antwerpen (geografische herinventarisatie: 10-02-2010 - 31-12-2018).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning

omvat de bescherming als monument De Roose: ingangsomlijsting
gelegen te Adriaan Brouwerstraat 29 (Antwerpen)

Beschrijving

Burgerhuis in régencestijl opgetrokken in opdracht van brouwer de Bridt, naar een ontwerp door Jan Pieter Van Baurscheit de Jonge. Rekeningen dateren zijn ontwerp in 1738, en de voltooiing van het gebouw onder zijn leiding in 1743. De verdwenen smeedijzeren waaier van de poort droeg eertijds de huisnaam “In de Roose”.

Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Verankerde gecementeerde lijstgevel met rechthoekige vensters in geprofileerde hardstenen omlijstingen. Schouderboogvormig hardstenen régencepoortje met fraai bewerkte sleutel, oren, guttae en festoenen onder een gestrekte waterlijst.

• BAUDOUIN F. 1995: Jan Peter van Baurscheit de jonge, architect, 1699-1768, Lira Elegans 4, 173-176.

Auteurs: Braeken, Jo; Manderyck, Madeleine; Plomteux, Greet & Steyaert, Rita