Laatclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Laatclassicistisch herenhuis gebouwd in opdracht van de heer Stuyck, naar een ontwerp door Jan Kaulman uit 1805. Het gebouw behoort tot de weinige gekende realisaties van de architect, die afkomstig was uit Dierichsweiler bij Düren (Duitsland), en zich aan het einde van de 18de eeuw als schrijnwerkersgezel in Antwerpen gevestigd had. Hij studeerde architectuur aan de Academie voor Schone Kunsten, waar hij in 1791 als primus met een zilveren medaille werd bekroond, en op 26 september 1804 tot professor architectuur benoemd. Hij overleed in 1812 na een kortstondige loopbaan. Tot op heden konden slechts een vijftal bewaarde bouwwerken worden geïdentificeerd, waaronder als bekendste de Chinese pagode (houten bovenbouw gesloopt) van het Boekenbergpark te Deurne.

Rijwoning van vijf traveeën en drie bouwlagen onder schilddak. Tot het project behoorde een aanbouw van één bouwlaag en vier traveeën onder schilddak, die de hoek vormde met het Van Schoonbekeplein. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel wordt gemarkeerd door een vooruitspringende middenpartij van drie traveeën, bekroond door een driehoekig fronton waarin een rondboogvenster. De opstand beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit naar boven toe verkleinende registers van rechthoekige vensters in platte bandomlijsting. Een klassiek hoofdgestel met een gelede architraaf, blinde fries en een kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging. Nummer 33 met een verbouwde pui.

• Stadsarchief Antwerpen, 838#139.