erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
47846
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47846
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Kruisveldbaan. Hoeve met semi-gesloten aanleg, vroeger gekend als hoeve Lexens naar Robbrecht Alexius eigenaar in de 19de eeuw. Ten westen, achterin gelegen boerenhuis op het bestaande boerenerf gebouwd in 1925 gelijktijdig met het poortgebouw aan de straat en het zuidelijke bijgebouw (zie kadasterarchief). Bakstenen breedhuis van één bouwlaag onder zadeldak (zwarte pannen). Voorgevel van vijf traveeën met symmetrische dubbelhuisopstand. Lijstgevel met knipvoegen op gecementeerde plint en bovenaan afgelijnd door een getande houten kroonlijst op consooltjes met dropmotief. Vensters met groengeschilderde ijzeren luiken met ornament. Tegen de linker zijgevel aanleunend bakhuis. Ten noorden, rest van het vroegere boerenhuis opklimmend tot de 18de eeuw, aangepast tot stal en verlengd met dwarsschuur onder een doorlopend pannen zadeldak. Bewaart een samengestelde balklaag waaronder moerbalk versierd met zaagtand en hartmotieven. Naast de toegangspoort in de straatgevel aangebracht gevelkapelletje: Sint-Antoniusbeeldje in getraliede gebogen nis gevat in gesinterde bakstenen omlijsting met kruisje.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47846 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.