Villa Cecilea

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Lebbeke
Deelgemeente Wieze
Straat Kloosterstraat
Locatie Kloosterstraat 17, Lebbeke (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Lebbeke (adrescontroles: 25-04-2008 - 28-04-2008).
  • Inventarisatie Lebbeke (geografische inventarisatie: 01-09-2000 - 31-07-2001).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Villa Cecilea

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Villa Cecilea, opgericht begin jaren 1920 (1923/24 als nieuw gebouw gekadastreerd) door brouwer Callebaut-Blanquaert van Wieze. Volgens een nazaat van de bouwheer ontworpen door architect Valentin Vaerwyck (Gent) als woning voor een "chef de culture" die zou instaan voor het onderhoud van de fruitboomkwekerij of boomgaard bij het huis. Pittoreske villa met elementen ontleend aan de cottagestijl. Onderkelderde baksteenbouw met verhoogde begane grond en zolderverdieping onder mank zadeldak; aanvankelijke betonnen afdekking door metalen bekleding vervangen. Tijdseigen halfronde klimmende dakkapelletjes op het zuidelijke dakschild. Verhoogde begane grond opengewerkt door brede rondboogvormige deuren en benedenvensters van verschillend formaat met toepassing van markerende gewitte booglijsten. Sommige vensters met tussendorpel, enkele nog met hun originele kozijnen met roedeverdeling. Voordeur met klein zijvenster en voorafgegaan door trap. Bepleisterde zolderverdieping in imitatievakwerkbouw met rechthoekige vensters. Huisnaam "Villa Cecilea" in paneel op top van de voorpuntgevel.

Bron: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Bogaert, Chris & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 2001

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kloosterstraat

Kloosterstraat (Lebbeke)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.