Heilige Annakapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilige Annakapel

Beschrijving

Gelegen aan hoek met Wolvenstraat. Heilige Annakapel, wegkapelletje gebouwd in 1860 door de familie P.J. Van Damme-Coppens. Na schenking aan de gemeente in 1991 in opdracht van deze laatste in 1992-93 gerestaureerd.

Laag rechthoekig kapelletje onder pannen zadeldak. Baksteenbouw waarvan het metselwerk op decoratieve wijze is verlevendigd met gesinterde bakstenen. Voorgevel met lage punttop onder met hout afgewerkte dakoverstek en bekronend ijzeren topkruisje. Rechthoekige deur voorzien van breed getralied deurlicht, op voor de bouwperiode typische wijze geflankeerd door pilasters. Bepleisterd veld van geveltop met geschilderd opschrift "Anna/ bid voor ons", voorheen met jaartal 1860 in gevelsteen. Een omlijst spitsbogig venstertje in beide zijgevels afgewerkt met geprofileerde daklijst.

Interieur bewaart een grijs en witte tegelvloer met stermotief in geruit patroon. Eenvoudig gemetst altaar met beeldje van Sint-Anna-te-Drieën.

• HEYVAERT H., Afgebroken... in Verval..., in Salvator Mededelingen, II, 3, 1992, Wieze, p. 20-21.
  • HEYVAERT H., Bekroonde restauratie van de Kapel van de H. Anna te Wieze, in Salvator Mededelingen, IV, 7, 1994, Wieze, p. 26-27.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke