erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
47861
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47861

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met de Kerkhofstraat. Herenhuis met bijhorende stallen, gebouwd in 1878 door de gemeente ontvanger van Wieze Emile Wagon (confer kadasterarchief). In 1899-1900 richtte Emile Wagon achter zijn woning aan de Kerhofstraat een brouwerij op; de brouwerij Wagon verdween in 1950.

Huis met opvallende ligging in straatbocht tegenover het kasteeldomein van Wieze. Half omringd door voor- en zijtuin afgesloten door haag en met laag ijzeren toegangshek aan dito pijlertjes tegenover de voordeur. Vrijstaand bakstenen dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën, onder kunstleien schilddak. Voorgevel uitgevoerd met knipvoegen en verrijkt met hardstenen elementen die een grotere allure verlenen aan het uitzicht. Lijstgevel met symmetrische opstand en een kenmerkende horizontale geleedheid benadrukt door de hardstenen plint en cordonlijsten. Hoge getoogde muuropeningen, met bogen in lichter gekleurde baksteen, bewaren hun oorspronkelijk gewit schrijnwerk. Vensters van verhoogde begane grond met luiken en lekdempel versiering. Hardstenen deuromlijsting met siersluitsteen waarop letters W R verwijzend naar de bouwheren, het echtpaar Wagon-Ringoot. Omlopende kroonlijst. Blinde rechter zijgevel met grijze beraping. De vergrote benedenvensters van de achtergevel bewaren in stijl verschillend decoratief schrijnwerk uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

Binnenshuis zijn meerdere aspecten van de oorspronkelijke aankleding nog aanwezig zoals diverse marmeren schouwmantels met neoclassicistische inslag, authentieke binnendeuren, zwarte en witte marmeren vloertegels in de trapgang.

Laag dienstgebouw onder pannen zadeldak aan de Kerkhofstraat met achter de keuken een bakoven die boven het dak een schouw van gesinterde baksteen vertoont. Staldeuren aan de tuinzijde.

  • BOSMAN R. - HEYVAERT H., De geschiedenis van Wieze, Wieze, 1990, p. 277.
  • PAELINCK L. (e.a.), Wieze, een kijkboek: een dorp om van te houden, Wieze, 1992, 209-234.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47861 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.