Herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Lebbeke
Deelgemeente Wieze
Straat Nieuwstraat
Locatie Nieuwstraat 27, Lebbeke (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Lebbeke (adrescontroles: 25-04-2008 - 28-04-2008).
  • Inventarisatie Lebbeke (geografische inventarisatie: 01-09-2000 - 31-07-2001).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met de Kerkhofstraat. Herenhuis met bijhorende stallen, gebouwd in 1878 door de gemeente ontvanger van Wieze Emile Wagon (confer kadasterarchief). In 1899-1900 richtte Emile Wagon achter zijn woning aan de Kerhofstraat een brouwerij op; de brouwerij Wagon verdween in 1950.

Huis met opvallende ligging in straatbocht tegenover het kasteeldomein van Wieze. Half omringd door voor en zijtuin afgesloten door haag en met laag ijzeren toegangshek aan dito pijlertjes tegenover de voordeur. Vrijstaand bakstenen dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën, onder kunstleien schilddak. Voorgevel uitgevoerd met knipvoegen en verrijkt met hardstenen elementen die een grotere allure verlenen aan het uitzicht. Lijstgevel met symmetrische opstand en een kenmerkende horizontale geleedheid benadrukt door de hardstenen plint en kordonlijsten. Hoge getoogde muuropeningen, met bogen in lichter gekleurde baksteen, bewaren hun oorspronkelijk gewit schrijnwerk. Vensters van verhoogde begane grond met luiken en lekdempel versiering. Hardstenen deuromlijsting met siersluitsteen waarop letters W R verwijzend naar de bouwheren, het echtpaar Wagon-Ringoot. Omlopende kroonlijst. Blinde rechter zijgevel met grijze beraping. De vergrote benedenvensters van de achtergevel bewaren in stijl verschillend decoratief schrijnwerk uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

Binnenshuis zijn meerdere aspecten van de oorspronkelijke aankleding nog aanwezig zoals diverse marmeren schouwmantels met neoclassicistische inslag, authentieke binnendeuren, zwarte en witte marmeren vloertegels in de trapgang.

Laag dienstgebouw onder pannen zadeldak aan de Kerkhofstraat met achter de keuken een bakoven die boven het dak een schouw van gesinterde baksteen vertoont. Staldeuren aan de tuinzijde.

  • BOSMAN R. - HEYVAERT H., De geschiedenis van Wieze, Wieze, 1990, p. 277.
  • PAELINCK L. (e.a.), Wieze, een kijkboek: een dorp om van te houden, Wieze, 1992, 209-234.

Bron: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Bogaert, Chris & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 2001

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Nieuwstraat

Nieuwstraat (Lebbeke)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.