• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Grote voormalige hoeve, nadien woning met galerij en naar de laatste eigenaars-bewoners lokaal gekend als hoeve Elias. Huidige hoevegebouwen in U-vorm aaneensluitend en in aanleg teruggaand op een oudere hoeve die in het tweede kwart of midden 19de eeuw werd herbouwd (gekadastreerd in 1856 als reconstructie door A. Uyttersprot en confer opschrift "A. Uyttersprot / C. Meert / 1836" in gevelsteen boven de plint links van de voordeur). Voorgevel volgens ontwerpplan van 1957 van architect A.L.J. Van de Walle aangepast.

Brede aan de straat gelegen boerenwoning voorheen aan weerszij geflankeerd door een poorttravee en voorts met haaks aanleunende langsschuur rechts en vroeger koetshuis links. Verankerde, gewitte bakstenen gebouwen met aansluitende gevels en dito rode pannen zadeldaken. Breedhuis van aanvankelijk zeven traveeën, uitgebreid tot negen traveeën volgens plan van 1957 door integratie van beide poorttraveeën in de woning en waarbij de poorten werden vervangen door een breed venster. Lijstgevel met knipvoegen op hoge gecementeerde plint met schijnvoegen voorzien van rechthoekige muuropeningen. Vensters met luiken op hardstenen lekdrempel. Voordeur achter trap (3 treden) en geaccentueerd door de geprofileerde hardstenen omlijsting op neuten en met getraceerd bovenlicht; niet originele deur (afkomstig van ergens anders). Vroegere poorten herkenbaar aan houten latei, en links ook aan de bewaarde pilasters. Vijf houten dakkapellen toegevoegd gelijktijdig met de aanpassing van de woning (1958). Zuidoostelijk gerichte erfgevel afgelijnd door getrapte daklijst en voorzien van twee puntvormige dakkapellen. Tot venster gewijzigde deur en een aantal oorspronkelijke vensters met houten latei en luiken. Gewijzigd interieur bewaart slechts weinig oude oorspronkelijke elementen.

Ten zuidwesten tweebeukige langsschuur met rechthoekige schuurpoort in de voorgevel en achterpuntgevel; bewaard schuurgebint.
Ten noordoosten, tot tentoonstellingsruimte aangepast vroeger wagenhuis, verlengd met een gedeelte onder plat dak (omstreeks 1958-1961). Vroegere stalvleugel en bakhuis gesloopt.

• Gemeentearchief Lebbeke, Wieze, 874.1. Bouwvergunningen 1952-1957, dossier nummer 111.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke