Kapelanie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Wieze

Beschrijving

Woning teruggaand op vroegere kapelaanswoning van zes traveeën met één bouwlaag en mansardedak, volgens archiefdocumenten gebouwd in 1772 door F. Moens, tevens onderpastoor; volgens het kadasterarchief vergroot in 1836, aangepast en gedeeltelijk herbouwd in 1925. Vandaag twee gecementeerde woningen met twee bouwlagen, twee en drie traveeën onder doorlopend leien zadeldak. Enkel nummer 9 behield de rechthoekige deur en twee getoogde benedenvensters van 1772. Rechthoekige deur in verdiepte hardstenen omlijsting op neuten; nieuwe deur.

• BOSMAN R. & HEYVAERT H. 1990: De geschiedenis van Wieze, Wieze, 322.

Auteurs : Bogaert, Chris, Verbeeck, Mieke