erfgoedobject

Kosterswoning

bouwkundig element
ID: 47879   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47879

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kosterswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Voormalige kosterswoning en onderpastorie. Vrijstaande woning op de straathoek, ingeplant in het perspectief van de kerk tegenover het dorpsplein; volgens het kadasterarchief gebouwd in 1902 door koster-organist C. Cooreman-Van Assche. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met rechter aanbouw van één bouwlaag met trapgevelbekroning. Opgetrokken uit baksteen op hardstenen plint, horizontaal geleed door een hardstenen cordon op de bovenverdieping en aflijnende geprofileerde architraaf; nieuwe kroonlijst. Linker zijrisaliet, oorspronkelijk afgelijnd door gepleisterde hoekkettingen. Getoogde deur en vensters met sluitsteen; nieuw schrijnwerk. Decoratieve gekleurde tegels in panelen op de borstwering en in de fries. Originele deur met bovenlicht en twee deurlichten met ijzeren vulling.


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kosterswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47879 (Geraadpleegd op 20-01-2021)