erfgoedobject

Gekoppelde dorpswoningen

bouwkundig element
ID
47880
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47880

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gekoppelde woonhuizen
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Wieze
  Deze bescherming is geldig sinds 17-12-2012

Beschrijving

Twee woningen ingeplant op de hoek van het kerkplein en de doorsteek naar de Nieuwstraat, volgens het kadasterarchief in 1923 gebouwd door gemeentesecretaris P. Cooreman, ter vervanging van zijn hier gelegen vroegere woning en de twee linker traveeën van het kapelaanshuis (nummer 9). Nu twee gekoppelde woningen van twee traveeën en twee bouwlagen onder leien zadel- en schilddak. Opgetrokken uit baksteen op een plint van hardsteen en afgewerkt met een bakstenen boogfries onder de houten kroonlijst. Getoogde muuropeningen met nieuw schrijnwerk. Zijgevel met aanbouw onder plat dak. Aansluitende blinde bakstenen tuinmuur onder pannen ezelsrug van de diepe achterliggende tuin grenzend aan de openbare weg (tot Wiezeplein nummer 1).


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties

 • Is deel van
  Dorpskom Wieze

 • Is deel van
  Wiezeplein


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gekoppelde dorpswoningen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47880 (Geraadpleegd op 05-03-2021)