erfgoedobject

Herberg De oude Ster

bouwkundig element
ID
47884
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47884

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De oude Ster
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Herberg De oude Ster
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Wieze
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Wieze
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De oude Ster
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige herberg "De Sterre", later "De Oude Ster". Zeer oude herberg gelegen aan de westzijde van het dorpsplein, op de grens van de heerlijkheid Wieze-Aalst (herberg) en Wieze-Kapittel (bijhorende schuur met brouwerij), volgens archiefdocumenten in oorsprong teruggaand tot het derde kwart van de 16de eeuw, toen in het bezit van Karel van Ideghem, heer van Wieze, onder het Land van Aalst. Ook al met naam vermeld op de "Caerte figurative" van A. Hendricx van 1662.

Huidig gebouw van vijf traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, met oude kern minstens opklimmend tot de 17de eeuw en herhaaldelijk aangepast, zie de verschillende muurankers. Volgens kadasterarchief achteraan uitgebreid in 1883. Twee rechts aanpalende traveeën onder doorlopend zadeldak met vroeger kruidenierswinkeltje gesloopt in 1953 en opgeslorpt door het hoekgebouw (nummer 22). Verankerde witgeschilderde straatgevel op een bruingeschilderde plint. Centrale rondboogdeur in een vlakke arduinen omlijsting met vlakke sluitsteen en herbergnaam erboven. Rechthoekige vensters, vroegere kruiskozijnen, met overschilderde zandstenen omlijsting met sponning en halve luiken; twee hoger geplaatste vensters links wijzen op een opkamer boven de kelder. Links, aanleunende nieuwe bakstenen bijbouw onder lessenaarsdak en zichtbare zijpuntgevel met sporen van vlechtingen. Verbouwde achtergevel.

Interieur met behouden opkamer met laatgotische haard met geprofileerde natuurstenen wangen en houten haardlijst, balkenlaag met kinderbalken en twee zware moerbalken met versierd uiteinde rustend op natuurstenen consoles; nieuwe tegelvloer en betegelde trap en plint in baksteen. Vierdelige kelder met gedrukte koepelgewelven uitkragend uit de vier hoeken. Rechter kamer bewaart een grote haard met gemetselde wangen en geprofileerde houten haardlijst.

  • BOSMAN R. & HEYVAERT H. 1990: De geschiedenis van Wieze, Wieze, 255.
  • PAELINCK L. e.a. 1992: Wieze, een kijkboek: Een dorp om van te houden, Wieze, 236.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Dorpskom Wieze

  • Is deel van
    Wiezeplein


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herberg De oude Ster [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47884 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.