Herberg De oude Ster

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam De Sterre
Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Lebbeke
Deelgemeente Wieze
Straat Wiezeplein
Locatie Wiezeplein 20, Lebbeke (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Lebbeke (adrescontroles: 25-04-2008 - 28-04-2008).
  • Inventarisatie Lebbeke (geografische inventarisatie: 01-09-2000 - 31-07-2001).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Herberg De oude Ster

Deze bescherming is geldig sinds 08-09-1981.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herberg De oude Ster

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Wieze

Deze bescherming is geldig sinds 17-12-2012.

Beknopte karakterisering

Typologieherbergen
Datering17de eeuw

Beschrijving

Voormalige herberg "De Sterre", later "De Oude Ster". Zeer oude herberg gelegen aan de westzijde van het dorpsplein, op de grens van de heerlijkheid Wieze-Aalst (herberg) en Wieze-Kapittel (bijhorende schuur met brouwerij), volgens archiefdocumenten in oorsprong teruggaand tot het derde kwart van de 16de eeuw, toen in het bezit van Karel van Ideghem, heer van Wieze, onder het Land van Aalst. Ook al met naam vermeld op de "Caerte figurative" van A. Hendricx van 1662.

Huidig gebouw van vijf traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, met oude kern minstens opklimmend tot de 17de eeuw en herhaaldelijk aangepast, zie de verschillende muurankers. Volgens kadasterarchief achteraan uitgebreid in 1883. Twee rechts aanpalende traveeën onder doorlopend zadeldak met vroeger kruidenierswinkeltje gesloopt in 1953 en opgeslorpt door het hoekgebouw (nummer 22). Verankerde witgeschilderde straatgevel op een bruingeschilderde plint. Centrale rondboogdeur in een vlakke arduinen omlijsting met vlakke sluitsteen en herbergnaam erboven. Rechthoekige vensters, vroegere kruiskozijnen, met overschilderde zandstenen omlijsting met sponning en halve luiken; twee hoger geplaatste vensters links wijzen op een opkamer boven de kelder. Links, aanleunende nieuwe bakstenen bijbouw onder lessenaarsdak en zichtbare zijpuntgevel met sporen van vlechtingen. Verbouwde achtergevel.

Interieur met behouden opkamer met laatgotische haard met geprofileerde natuurstenen wangen en houten haardlijst, balkenlaag met kinderbalken en twee zware moerbalken met versierd uiteinde rustend op natuurstenen consoles; nieuwe tegelvloer en betegelde trap en plint in baksteen. Vierdelige kelder met gedrukte koepelgewelven uitkragend uit de vier hoeken. Rechter kamer bewaart een grote haard met gemetselde wangen en geprofileerde houten haardlijst.

  • BOSMAN R. & HEYVAERT H. 1990: De geschiedenis van Wieze, Wieze, 255.
  • PAELINCK L. e.a. 1992: Wieze, een kijkboek: Een dorp om van te houden, Wieze, 236.

Bron: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Bogaert, Chris & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 2001

Relaties

maakt deel uit van Dorpskom Wieze

Sasbaan 2, 41, Schrovestraat 2, Wiezeplein 1-13, 2-28, Wiezeplein zonder nummer (Lebbeke)

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Wiezeplein

Wiezeplein (Lebbeke)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.