erfgoedobject

Herberg De oude Ster

bouwkundig element
ID: 47884   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47884

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De oude Ster
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is aangeduid als beschermd monument Herberg De oude Ster
  Deze bescherming is geldig sinds 08-09-1981

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Wieze
  Deze bescherming is geldig sinds 17-12-2012

Beschrijving

Voormalige herberg "De Sterre", later "De Oude Ster". Zeer oude herberg gelegen aan de westzijde van het dorpsplein, op de grens van de heerlijkheid Wieze-Aalst (herberg) en Wieze-Kapittel (bijhorende schuur met brouwerij), volgens archiefdocumenten in oorsprong teruggaand tot het derde kwart van de 16de eeuw, toen in het bezit van Karel van Ideghem, heer van Wieze, onder het Land van Aalst. Ook al met naam vermeld op de "Caerte figurative" van A. Hendricx van 1662.

Huidig gebouw van vijf traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, met oude kern minstens opklimmend tot de 17de eeuw en herhaaldelijk aangepast, zie de verschillende muurankers. Volgens kadasterarchief achteraan uitgebreid in 1883. Twee rechts aanpalende traveeën onder doorlopend zadeldak met vroeger kruidenierswinkeltje gesloopt in 1953 en opgeslorpt door het hoekgebouw (nummer 22). Verankerde witgeschilderde straatgevel op een bruingeschilderde plint. Centrale rondboogdeur in een vlakke arduinen omlijsting met vlakke sluitsteen en herbergnaam erboven. Rechthoekige vensters, vroegere kruiskozijnen, met overschilderde zandstenen omlijsting met sponning en halve luiken; twee hoger geplaatste vensters links wijzen op een opkamer boven de kelder. Links, aanleunende nieuwe bakstenen bijbouw onder lessenaarsdak en zichtbare zijpuntgevel met sporen van vlechtingen. Verbouwde achtergevel.

Interieur met behouden opkamer met laatgotische haard met geprofileerde natuurstenen wangen en houten haardlijst, balkenlaag met kinderbalken en twee zware moerbalken met versierd uiteinde rustend op natuurstenen consoles; nieuwe tegelvloer en betegelde trap en plint in baksteen. Vierdelige kelder met gedrukte koepelgewelven uitkragend uit de vier hoeken. Rechter kamer bewaart een grote haard met gemetselde wangen en geprofileerde houten haardlijst.

 • BOSMAN R. & HEYVAERT H. 1990: De geschiedenis van Wieze, Wieze, 255.
 • PAELINCK L. e.a. 1992: Wieze, een kijkboek: Een dorp om van te houden, Wieze, 236.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties

 • Is deel van
  Dorpskom Wieze

 • Is deel van
  Wiezeplein

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herberg De oude Ster [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47884 (Geraadpleegd op 20-01-2021)