erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
47896
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47896

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Goed bewaard burgerhuis volgens het kadasterarchief gebouwd in 1902 door wijnhandelaar Ph. Van Hoorebeke (zie wapenschild op de console van het balkon).

Enkelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak met houten dakkapellen, met smalle deur links en gemarkeerd rechter zijrisaliet met balusterbalkon op de bovenverdieping. Voorgevelparement van witte faiencetegels op een plint en sokkel van hardsteenblokken, met verder verwerking van veel hardsteen voor speklagen, lijsten, vensteromlijstingen, balkon en balusterleuningen, sluitstenen en consoles. Rechthoekige deur en vensters met behouden, roodgeschilderd schrijnwerk Boogvelden en fries met art-nouveaugetinte tegeltableaus met florale motieven. Zwaar balusterbalkon op voluutvormige consoles, boven de middelste console voorzien van het wapenschild met drie posthoorns, van de familie Van Hoorebeke. Aflijnende houten kroon- en tandlijst op hardstenen consoles.

  • DE SMET E., Commercieel briefpapier: een weinig geraadpleegde bron bij de historische topografie te Eeklo, in De Eeklose Dobbelgebakkene, II, 1993, nr. 4, p. 145-167.

Bron     : BOGAERT C. & LANCLUS K. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21N, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 2002


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47896 (Geraadpleegd op 02-03-2021)