Kleuterschool met conciërgewoning

Beschrijving

Basisschool zogenaamd "Lekehofje". Oorspronkelijk bewaarschooltje met twee klassen, gebouwd volgens kadasterarchief op grond van Julienne Bovyn door wijnhandelaar Desiré Goethals-Mortier in 1902, zie gevelsteen, naar ontwerp van architect Frans Van Wassenhove, met links aangebouwd huisje van conciërge van twee traveeën. In 1955 uitgebreid met een derde klas. Oorspronkelijk schoolgebouwtje van vier traveeën, nu zes, en één bouwlaag, opgetrokken uit rode baksteen met verwerking van gele baksteenbanden. Brede getoogde vensters met kleine roedeverdeling. Tussen tweede en derde venster getrapte dakkapel met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind op sokkel, eronder arduinen gedenksteen met vermelding "voor Christus/ in den persoon der armen/ jaar 1902". Aan de gevel van de speelplaats aangebouwde veranda.

• DE SMET E., Honderd jaar bewaarschool "der statiewijk" (1902-2002), in De Eeklose Dobbelgebakkene, XI, 2002, 4, p. 200-208; XII, 2003, 1, p. 27-36.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen