De Groote Lely en De Cleyn Lely

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Ambtmanstraat
Locatie Ambtmanstraat 6-12, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hotel De Groote Lely

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

omvat de bescherming als monument De Cleyn Lely: linkerdeel
gelegen te Ambtmanstraat 12 (Antwerpen)

Deze bescherming is geldig sinds 18-06-1986.

omvat de bescherming als monument De Cleyn Lely: rechterdeel
gelegen te Ambtmanstraat 10 (Antwerpen)

Deze bescherming is geldig sinds 18-06-1986.

omvat de bescherming als monument De Groote Lely: onderdeel
gelegen te Ambtmanstraat 6 (Antwerpen)

Deze bescherming is geldig sinds 18-06-1986.

omvat de bescherming als monument De Groote Lely: onderdeel
gelegen te Ambtmanstraat 8 (Antwerpen)

Deze bescherming is geldig sinds 18-06-1986.

Beschrijving

In 1503 bouwde Arnold van Liere hier een hotel zogenaamd "De Groote Lely", dat later in de 16de eeuw gesplitst werd in drie hotels toebehorend aan de familie de Moucheron.

Nummer 6-8. Eertijds zogenaamd "De Groote lely", werd in 1705 herbouwd door Pedro Baut. Lijstgevel van acht traveeën en twee bouwlagen eindigend op holronde zandstenen daklijst onder zadeldak (nok parallel aan de straat, roofing) waarin drie dakkapellen, middelste met rondboogvenster afgesloten door waterlijst met gestrekte uiteinden, links en rechts hiervan dakkapel met rondvenster in platte bandomlijsting onder gebroken waterlijst. Rechthoekige vensters met kwarthol geprofileerde dagkanten, arduinen lateien en lekdrempels, waarvoor op begane grond ijzeren gebombeerde hekken eindigend op speerpunten. Rechte muurankers.

Nummer 6. Bakstenen parement op arduinen plint met gebruik van natuursteen voor risaliet, speklagen, negblokken en steigergaten. Risaliet in classicerende barokstijl gevat in platte bandomlijsting, afgezet met kordon en gekorniste kroonlijst, gedateerd MDCCV. Schouderboogvormige deuromlijsting met imposten op neuten. Fraaie houten vleugeldeur met waaier in smeedwerk. Op tweede bouwlaag deurvenster in rondboogomlijsting met sluitsteen en imposten, schelpvormig ornament op makelaar. Smal balkonnetje met gietijzeren leuning.

Nummer 8. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel van vier traveeën met in laatste travee een rechthoekige deur in een hardstenen platte bandomlijsting op neuten. Rechter zijtrapgevel van acht treden.

Nummer 10-12. Gerestaureerd herenhuis zogenaamd "De Cleyn Lely", uit de 16de eeuw. Breed dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder pannen (mechanische) zadeldak met twee puntvormige dakkapellen. Bij 18de-eeuwse aanpassing bepleisterde en opnieuw gedecapeerde lijstgevel in traditionele stijl met arduinen plint waarin rechthoekige keldermonden, muurankers met gekrulde spie. Kwartholle negblokken en steigergaten van zandsteen, sporen van wigvormig ontlastingssysteem. Verlaagde rechthoekige vensters onder rollaag met rolluikkasten op benedenverdieping, op tweede bouwlaag met afzonderlijke arduinen lekdrempels en lateien. Poort in segmentbogige kwarthol geprofileerde omlijsting van hardsteen met schelpvormige sluitsteen (18de eeuw).

Nummer 10. Op eerste bouwlaag bronzen gedenkplaat: "Hier woonde en werkte Gaston Feremans (componist) 1907-1974".

Bron: De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.

Auteurs: Manderyck, Madeleine; Plomteux, Greet & Steyaert, Rita

Datum tekst: 1979

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Ambtmanstraat

Ambtmanstraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.